UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

dilluns, 6 d’abril del 2020

ILIADA. Cant X



                    Agamèmnon no pot dormir, angoixat. Menelau també té insomni: és per ell que els aqueus es troben ara en aquella situació desesperada; va a veure el seu germà. Amb Nèstor, Odisseu, Dionedes, Aiant i Meges, el fill de Fileu, fan un xonsell de cabdills, vora la fossa. Diomedes s’ofereix per fer una sortida nocturna d’espionatge al campament troià i tria l’astut Odisseu perquè l’hi acompanyi. Surten a nit avançada, Diomedes amb un punyal de dos talls, escut i un casc de cuiro de toro, Odisseu amb un casc cobert amb dents de senglar. La deessa Atena els fa passar un agró per la dreta, senyal de bon averany. En l’escena que arrenca ara, l’anomenada Dolonia, veurem uns guerrers que no actuen amb l’habitual heroisme iliàdic, sinó amb una astúcia més pròxima a l’Odissea.

                Mentrestant al campament troià, Hèctor també ha convocat els troians a un consell i demana un voluntari per anar a espiar el campament aqueu.S’ofereix un guerrer obscur, Doló, lleig però ràpid de cames. Hèctor li promet els cavalls i el carro d’Aquil·les. Doló surt cobert amb una pell de llop i una gorra de pell de mostela.

                Odisseu i Diomedes veuen l’ombra de l’espia troià i s’estiren entre els morts.Quan el troià ja ha passat, Diomedes li tira una llança que se li clava just davant el camí. Doló s’atura tremolant; els suplica que l’alliberin, que els donarà les seves grans riqueses. Interrogat per Odisseu, Doló explica que els troians estan desperts i fan guàrdia, però els aliats dormen, perquè ells no tenen a prop els fills i les dones; i els explica que entre els aliats els tracis dormen a banda, amb el seu rei Resos, i tenen uns cavalls blancs extraordinaris i un carro tot d’or i de plata. Un cop informat, Diomedes talla el cap a Doló; Odisseu li pren la gorra de pell de mostela, la pell de llop i les armes, les consagra a la deessa Atena i les penja en un tamariu.

                Avancin fins al campament traci. Diomedes mata dotze guerrers i el rei, que fa tretze; Odisseu retira els cadàvers perquè els cavalls puguin passar més lleugers, deslliga els cavalls i se’n van tots dos amb les bèsties. De tornada recullen les armes de Doló. Quan arriben al campament aqueu, els companys celebren la gesta. Diomedes i Odisseu es renten al mar, després es renten en una banyera, s’unten d’oli, fan el ressopó i beune vi, i en liben a la dessa Atena en senyal d’agraïment.
               
               
(Versió de Pau Sabaté)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada