La recol·lecció,
tercera activitat en la recerca d’aliments, se centra en el regne vegetal.
Mitjançant les anàlisis pol·líniques es pot saber quins eren el arbres que
envoltaven a l’home del Paleolític i els fruits que aprofitaven. Hom recollia i consumia glans, nous i
avellanes, espècies ben documentades als jaciments. A més a més, cal deduir
l’aprofitament d’altres vegetals fruiters com les peres, les fages (fruites del
faig), les prunes, les maduixes, les mores, els gerdons i el raïm, o de tiges
com la del Margalló i la canya.
De tots aquests fruits potser cal
considerar com a més important la gla, de la qual l’home primitiu n’extreia una
mena de farina (oli), precursora de les tècniques cerealistes del Neolític.
La recol·lecció havia de ser feta amb una
eina de pedra – per tallar els brots i el fruits)- La qual cosa confereix una
pàtina especial als estris que s’hi empraven i que els fa fàcilment
coneixedors.
Un últim aliment recol·lectat que es té
ben documentat per mitjà de l’art és la mel, que l’home pujava a buscar a les
bresques mitjançant cordes, segons la coneguda escena pintada de l’abric de
l’Aranya, a Bicorb.
M. LL. PERICOT;JM
FULLOLA: La història de Catalunya, Salvat
Eds. Vol V pàg 31ç
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada