UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

dimarts, 12 d’octubre del 2021

Cultura camperola a Al Yazira.Orígens

HASSUNA (6.500 – 5.700 ane) : És el nom del jaciment on va ser detectada per primer cop, a la riba del Tigris mitjà-alt, al nord de l’actual Irak. És un poblat de camperols, de cases amb dues aigües. Les habitacions tenen una pavimentació d’argila i palla- L ceràmica és bastant tosca, els projectils d’argila, destrals de pedra, fusos d’argila i mineral i metall de cour

SAMARRA (6.100-5500 ane) En part contemporània a la HASSUNA, és situada al sud d’ella. La ceràmica és de pasta i pintada de marró-rogenc sobre fons clar, amb animals i motius geomètrics.

Neix a SAMARRA, al mig del Tigris, al cetre de l’Irak. És possible l’agricultura de secà, però la quantitat de pluja anual que permet aquesta tipologia d’agricultura no sempre està assegurada. Per això els seus pobladors van iniciar una tècnica que esdevindria amb el temps el regatge. Els seus poblats deixen veure un sistema de canals als camps. Fou una societat organitzada les tècniques de construcció de la qual incloen fossats, carrers, espais oberts, paviments amb còdols, adobs regulars que donen més consistència als murs, cantonades reforçades i elements ornamentals. Les restes botàniques mostren blat, ordi i lli amb unes llavors de dimensions considerables.

HALAT (5.600 – 5.000 ane) És la maduresa de les cultures d’AL YAZIRA septentrional.  S’origina a Tell Halaf, nordest de Síria, una zona de secà on era prescindible el regatge. Tota la zona va quedar sotauna unitat cultural reflectida en una zeràmica molt bella d’argila color salmó i decoració complexa amb motius geomètrics en roig, negre i blanc.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada