UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

dimecres, 11 de març del 2020

ILÍADA Cant IV



De l’Olimp estant, els déus han contemplat el combat. zeus burxa Hera i Atena, les defensores de Menelau, i diu que, si tothom vol preservar la ciutat Troia, ha arribat l’hora de permetre que el guerrer s’endugui Helena a casa. Però Hera i Atena, ressentides amb Paris, volen que caiguin desastres sobre els troians. Després d’una discussió matrimonial, Hera i Zeus es posen d’acord per enviar Atena perquè animi els troians a trencar la treva jurada. La filla de Zeus, amb l’aspecte d’un guerrer, s’endinsa entre les tropes aliades de Troia i persuadeix Pàndar de tirar una fletxa a Menelau, prometent-li tota mena de glòries. La mateixa Atena desvia lleugerament la fletxa perquè només faci una ferida superficial al guerrer aqueu. Agamèmnon, enfurismat per la ruptura de la treva, proclama que els troians en pagaran un preu altíssim: els seus caps, els seus fills i les seves esposes. Ja somia la destrucció total de Troia.

Mentre un metge té cura de Menelau, els troians ja avancen amb les llances; Agamèmnon encoratje els seus. Els dos exèrcits topen amb violència, entre crits de mort i de victòria, com dos torrents poderosos que s’ajunten per dins d’una gorja profunda.

Se succeeixen les escenes detallades de batalla: Antíloc mata el troià Equerol, que cau com una torre. Quan l’abant Elefènor, aliat dels troians, intenta recuperar-ne el cadàver, Agènor el fereix mortalment a les costelles, i aleshores s’entaula el combat per apoderar-se  d’aquest segon cadàver. Com en tot el poema, cada exèrict vol recuperar els morts per evitar que l’enemic els ultratgi. Després Aiant de Telamó mata el jove Simoïsi, que es desploma com un pollancre talat; un fill de Príam, Àntif, abat Leucos, un company d’Odisseu, mentre arrossega un cadàver. Odisseu s’hi torna, però encerta un altre fill de Príam, el bastard Democoont.

Atemorits, els troians reculen. El déu Apol·lo els encoratja a lluitar i els recorda que Aquil·les no pren part en la batalla, mentre la deesa Atena, que rep el sobrenom obscur de Tritogenia, esperona els aqueus. Es reprenen els combats: el camp queda cobert de cadàvers, estirats bocaterrosa.

(Versió de Pau Sabaté)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada