UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

dissabte, 29 de febrer del 2020

ILÍADA Cant III


Els troians avancen amb gran cridòria; els aqueus ho fan en silenci. es troben de cara els dos marits d’Helena, el d’abans i el d’ara. Alesxandre o Paris – dos noms per al mateix guerrer -, quan veu de prop Menelau, s’espanta i arrenca a córrer com si hagués vist una serp. El seu germà Hèctor l’atura i el titlla de covard; aleshores Paris fa una proposta que podria posar fi a la guerra: que tothom es retiri del camp de batalla, i ell i Menelau s’enfrontin en un combat que ho decideixi tot. El vencedor es quedarà Helena i totes les riqueses. Tots dos bàndols se n’alegren,m plens d’esperança que s’acabin els patiments, i deixen les armes a terra. Hèctor fa venir Príam, pare seu i rei de Troia, un ancià venerable, perquè juri que els Troians respectaran el tracte.

                Mentrestant la missatgera Iris, adoptant laforma de la filla més bonica de Príam, va a buscar Helena a la seva cambra i la du a les portes Esquerres de Troia, perquè pugui contemplar la batalla. Dalt les muralles, Helena va revelant a Príam els noms dels guerrers aqueus.

                Comença el combat singular entre Paris i Menelau, però quan sembla que l’aqueu està a punt de matar el seu contrincant, abraonant-se-li a sobre, la deessa Afrodita cobreix el fill de Príam de boira i se l’endú a la seva cambra nupcial; la mateixa Afrodita, prenent l’aspecte d’una vella espartana, s’emporta Helena a la cambra. Un cop junts els esposos, Helena de primer insulta a Paris i li etziba que ja pot tornar a lluitar, a veure si es mor, però després li diu que no, que deixi el combat, no fos cas que Menelau el matés. Paris s’oblida de seguida de la guerra. Tots dos es fiquen al llit per gaudir de l’amor, mentre Menelau corre pel camp de batalla, furiós, buscant el seu enemic. Agamèmnon, davant la desaparició de Paris, proclama la vistòria de Menelau i reclama Helena i les riqueses.

(Versió de Pau Sabaté)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada