UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

dimecres, 8 d’octubre del 2014

Creta



Creta forma part de la ruta comercial de l’obtenció de coure des de les Illes Cíclades i estanys des d’Àsia Menor, minerals necessaris per a la fabricació del bronze del que depenia el poder i el prestigi de les elits de l’època.

Els seus palaus assumeixen el control I distribució de les primeres matèries, l’aplicació de la justícia, el manteniment de la xarxa viària i la distribució de l’aigua corrent, alhora que organitzaven festivals i cerimònies per a tota la població.

La vida quotidiana de la major part de les persones sembla senzilla, però confortable. Vivien en cases de pedra, d’adob i fusta, i l’economia familiar estava basada en l’agricultura de la vinya i l’olivera, i en l’explotació dels boscos de xiprers, fusta molt útil per a la construcció de vaixells. A l’empar dels palaus, les classes altes senten el desig d’implantar, cada cop més, bens de prestigi, com joies i pedres precioses o minerals, això impulsa noves i més freqüents rutes comercials mitjançant les que Creta exportarà fusta i productes manufacturats, com ara ceràmica o tèxtil. La inexistència de muralles i fortificacions indica que existien pocs problemes, probablement gràcies a l’existència d’una flota marítima de defensa que deuria protegir les rutes comercials i les badies on fondejaven les embarcacions.

La cultura cretenca es va difondre per tot el territori amb el contacte amb la civilització minoica. Principalment a través de les elits locals, que els agradava emular les costums minoiques. Diferents assentaments entre Creta i el Continent o amb Anatòlia, suggereixen l’existència de rutes de navegació i difusió de la cultura minoica gràcies a la immigració de població cretenca, bàsicament artesans. Introduint així a les illes gregues diferents elements que facilitaven el progrés (torn ceràmic, estris de cuina, …) Sense ser colònies gregues servien com a enclavaments per fer escala cap el continent: aprovisionament de vaixells, aportació de tripulants… cosa que fa suposar un cert control naval i militar, sense que arribés a ser control polític centralitzat a Creta i impliqués una influència minoica paulativa que va modificar profundament la societat de l’Egeu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada