UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

dimarts, 1 de setembre del 2009

Desenvolupamet tècnic al Nil

Per als antics egipcis, les tècniques i les ciències no eren disciplines especials: eren part de la formació i la funció de l'escriba, un home al servei dels governadors de les províncies o del rei. L'educació de l'escriba començava amb el difícil aprenentatge de l'art de la lectura i de l'escriptura, i això es feia a partir de textos literaris, però també amb obres matemàtiques i tècniques, de les quals ens han arribat alguns exemplars sobre papir, si bé menys nombroso que de textos literaris.
D'altra banda, des de temps immemorials hi havia un cert nombre d'oficis que amb molta probabilitat s'organitzaven en una mena de corporacions familiars. Sabem de l'existència a Egipte, de de l'època arcaica, d'un artesanat especialitzat gràcies a la producció de terrissa molt elaborada, d'un utillatge lític altament perfecccionat, de recipients de pedra de formes variades i d'una metal·lúrgia. A l'època prehistòrica segurament es van descobrir les mines d'or del desert oriental o els jaciments de coure del Sinaí, i es van explorar diferenst filons de pedres precioses a les valls desèrtiques del sud-est. I ja a l'època històroica es van descobrir es van descobrir i mexplotar les pedreres de pedra dura rara, sovint allunyades de la vall del Nil. Sota l'Imperi Antic (3r mil·leni aC) la tècnica de la talla de pedra es perfecciona en l'escultura en alt i baix relleu, fins arribar a les primeres estàtues colossals, com la Gran Esfinx de Gizeh o les esfígies reials de la V dinastia (cap el 2,465-2.323 aC).


Les condicions naturals del sòl egipci, que a les ribes del riu estava sotmès a les crescudes anuals que cada vegada exigien la redistribució de les terres cultivables, van afavorir el desenvolupament de l'
agrimensura, i per tant del càlcul matemàtic. La pujada de les aigües i l'alçada anual de la crescuda es calculaven i s'enregistraven en nilòmetres – instal·lats al sud a Elefantina i al nord prop de Menfis – perquè de l'alçada de la'igua depenia la recaptació dels impostos sobre les rendes de les diferents categories de camps, i sobretot de les plantacions situades en terrenys més elevats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada