UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

dijous, 8 de maig del 2014

Tutankhamon, el rei nen

Tutankhamon deu la seva immensa celebritat al descobriment de la seva tomba i de l’extraordinari tresor que amagava.

Per què se l’anomena el nen rei?
A la mort d’Akhenaton, al voltant del 1.330 aC, els sacerdots de Tebes confiaren el tron a Tutankhamon. Amb poc més de 10 anys, aquest nen ja estava casat amb una de les filles d’Akhenaton i Nefertiti (Ankhesenamon). Com que era massa jove, tot el poder va ser per a Ay, l’antic visir d’Akhenaton.

Una mort misteriosa
Tutankhamon va morir jove, en condicions inexplicades, quan tenia a penes 20 anys. Una radiografia de la seva mòmia ha revelat que tenia una ferida al crani, cosa que ha fet imaginar un assassinat. Però també hi ha altres lesions al seus ossos, com ara una fractura al genoll que podria haver-se infectat i també ser la causa de la mort. La incertesa fa volar la imaginació i actualment són vàries les hipòtesis, però encara continua sent un misteri.

Un fabulós tresor

El 1922, Howard Carter penetrà a la seva petita tomba. Amagada per una altra sepultura, no havia estat oberta des de feia 3.500 anys. A les tres habitacions hi havia més de 2.000 objectes! Destaca la fabulosa màscara funerària d’or i pedres precioses i el tercer sarcòfag, tot d’or, que pesa més de 1.000 kg! La mòmia no s’ha conservat massa bé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada