UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

divendres, 15 de juliol del 2022

Colapse 1177 ane

    

L’any 1177  ane unes tribus i clans d’orígen desconegut, que anomenarem Pobles del Mar, arribaren a Egipte, causant destrucció i mort per on passaven. Això va succeir a l’inici d’una època de colapse on desapareguern les grans civilitzacions de l’Edat del Bronze – egipcis, hitites, micènics, troians, assiris,... – a partir d’un misteriós procés que encara s’està investigant (colapse?).

    Aquest fracàs de les civilitzcaions  va ser degut a un seguit de causes connectades entre elles: invasions, revoltes, terratrèmols i, sobretot, el trencament d’un sistema de relacions en un mon on s’havia assolit un notable nivell de globalització.

    L’Edat del Bronze a la mar Egea, egipte i l’Orient Proper durà ben bé dos mil anys, des d’aproximadament 3.000 ane, fins una mic més del 1.200 ane. A l’arribar a la seva fi, després de segles d’evolució cultural i tecnològica,  la majoria de les regions mediterrànies va patir una aturada espectacular en una extensa àrea que anava des de Grècia i Itàlia, a Occident, fins Egipte, Canaan i Mesopotàmia, a l’Orient. Grans imperis i petits regenes que havien trigat segles en formar-se van derrumbar-se ràpidament. Amb la seva fi arribà un període de transició, anomenat pels estudiosos com a Edat Fosca. Fins segles després no paraegué a Grècia i a altres zones afectades un nou renaixement cultural, que va preparar l’escenari per ald esenvolupament de la societat occidental tal i com la coneixem ara.

    La importància estratègica de l’estany a l’Edat del Bronze tardia venia determinada perquè només e spodia mobetnir en  grans quantitats en mines concretes de la regió afgana  del Badasjshan i havien de portar-lo per via terrestre fins els emplaçaments de Mesopotàmia i el nord de Síria, des d’on es distribuïa a indrets situats més al nord, al sud o a l’oest, o continuaven camí per mar cap l’Egeu. Disposar d’estany suficient per fabricar armes de bronze de qualitat va ser inquietaqnt pels gran reis i faraons

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada