UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

dijous, 30 de setembre del 2021

Vida quotidiana als Castros

     


Tenia una gran importància la recol·lecció en la dieta dels habitants dels castros, especialment de les glans. També està provat el consum de llegums i de cereals com el mill o l’espelta. També es consumia carn de vaca, de porc i de bestiar caprí, així com de peix i moluscs als assentaments propers al mar. La prepsrsció i el consum de menjar es feia habitual fora dels habitatges.

      La majoria d’objectes d’us quotidià es deuria fabricar amb fusta o fibres vegetals. Les vaixelles de ceràmica son escasses i molt excepcionals, sempre de caràcter exòtic. Els habiants dels castros treballaven el metall, la qual cosa no és extranya en una zona amb una gran tradició de mines de metalls. Els materials relacionats amb le coure i el bronze són molt comuns , amb una tècnica i uns productes herència de la tradició prehostòrica. Més endavant van incorporant  noves peces destinades en la seva gran part a l’adornament personal. La presència del ferro és molt escassa ja que l’aconseguien per l’intercanvi i es treballava en la farga. Ja al segle IV ane es comencen a dominar els procediments siderúrgics  que van permetre el disposar de noves armes i eines agràries. Tingueren especial destresa en la manipulació de metalls preciosos i van incorporar la soldadura, el granulati la filigrana, aconseguint una orfebreria molt genuina.

      Les troballes arqueològiques reflecteixen una societat de caràcter igualitari, orientació camperola, on la quefatura i el cabdillatge degué ser més aviat de caràcter honorífic. El paper de la dona s’adverteix en funcions transcendents que garantien la cohesió del grup i la legítima transmissió del llinatge. Queda reflectida en la singularitat de la seva vestimenta com a receptores de l’herència familiar. Tenien una especial rellevància en les cerimònies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada