UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

divendres, 19 de juny del 2020

La desvirtut romana.

El final de la Segona Guerra Púnica, el 201 aC, havia alliberat Roma de l’únic adversari capaç de disputar-li l domini de la Maditerrània.  Els cinquanta anys següents foren els de l’expansió que la convertiren en la principal potència mundial: es va apoderar de l’Àsia Menor, de Macedònia i de Grècia. aquesta fase històriaca conclou l’any 146 aC, quan els exèrcits romans destrueixen Cartago (Tercera Guerra Púnica) i saquegen Corint.

                La brutalitat d’aquestes empreses militars fou interpretada com una decadència incipient dels antics valors, dels comportaments nobles i austers sobre els quals Roma havia assentat la seva història en els segles precedents. La insistència sobre la degeneració dels costums, sobre la corrupció provocada pel luxe i la riquesa, esdevindrà, d’ara endavant, gairebé un lloc comú en la moral de l’època. Certament, el creixement progressiu de Roma i el fet que passés de ser una petita ciutat-estat a la potència sobirana dels països mediterranis va comportar una modificació profunda de les estructures socioeconòmiques i culturals, que la historiografia moralística descriu en termes de pèrdua de les antigues uitutes.

                Assistim a una separació clara entre diversos components de la societat: d’una banda, la classe dirigent acumula quantitats de riquesa provinent del botí de les conquestes; fins i tot els petits comerciants veuen l’oportunitat d’enriquir-se amb l’obertura de nous mercats; de l’altra, l’antiga classe dels petits propietaris agricultors – que havien estat la base de l’exèrcit en el procés d’expansió romana per la península Itàlica – es va empobrint i es veu obligada a cedir els camps o abandonar-los per fer front als deutes. La propietat de les terres quedarà en mans d’uns pocs terratinents que les faran conrear als esclaus procedents de les diverses campanyes militars. Els antics propietaris rurals, obligats a malvendre les terres, passaran a engruixir la plebs urbana i constituiran, d’ara endavant, un factor d’instabilitat social i una massa clientelar important per a les ambicions dels poderosos. Neix la “qüetsió agrària”, que estarà present en l’escena política romana en els dos últims segles de la república.

Puigbert; Gemma
a: Els Germans. Terenci

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada