UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

dimecres, 26 de gener del 2011

Aigua, ocell i dona: el mite de la regeneració


Per als ésers humans, tant d'avui com de la prehistòria, la ruptura d'aigües de l'úter és el pas previ al naixement d'una criatura. A partir dels relats mítics dels pobles antics i dels primitius contemporanis, es pot deduir que hi ha ahgut en tot el món la creença que la vida sorgeix de l'aigua. Per aqeulls atents observadors del que succeïa al seu voltant, l'aigua i la humitat era l'únic element que escindia allò que estava viu del ques estava mort. Advertien com la vida vegetal naixia al costat dels rius, dels llacs, dels tolls; com s'hi aplegaven els animals, com en les zones àrides succeïa tot el contrari, com la pluja esperonava el creixement vegetal, com la sequera escampava la mort i com dels humits úters i dins de bosses plenes d'aigua sortia la vida.

Els signes que simbolitzen el poder generador de l'aigua són les zigues-zagues, l'eme (M) o línies ondulades: signes que sovint es vinculen amb aus aquàtiques i amb peixos. Símbols d'aquesta mena revesteixen el cos de les figures de les deeses i dels atuells rituals.

És comú a totes les cosmologies antigues el fet de descriure l'emergència del món a partir de les aigües. No és irrellevant que totes les civilitzacions més destacades van sorgir en les conques dels rius (Nil, Tigris, Eufrates, Danubi, Indus, Ganges, ...). Segurament es va pensar que l'origen de l'aigua seria una divinitat, un ésser que feia caure del cel l'aigua com a pluja i tamé la feia brollar de sota terra, mitjançant deus, rius i llacs. Era l'aigua tan necessària per a la vida humana, animal i vegetal que possiblement la van associar a la mateixa força generadora que s'encarnava en la deesa mare. Així per exemple molts recipients apareixen amb pits i decorats amb meandres i ziga-zagues, motius geomètrics vinculats amb els moviments de l'aigua i els dibuixos que aquesta forma.

També les representacions de figura de dona i rostre d'ocell, que solen tenir trets d'au aquàtica, relacionen la deesa de la regeneració a través del simbolisme de l'aigua. Les aus aquàtiques – amb els seus vols a gran alçada sobre la terra i els seus estatges al costatd de tolles, maresmes, llacs – podien representar el nexe d'unió entre la terra i el cel. Aquest seria concebut com un món totalment aquàtic perquè d'ell procedia la pluja, i concebut també com el destí dels viatges migratoris perquè en ells es perdien quan, arribat el moment, marxaven cap al sud o cap al nord. En efecte, després d'obersvar com l'arribada de les aus migratòries anticipava la millora del clima i el conseqüent esclat de la vida animal i vegetal, i com el viatge de tornada es donava abans que tota la vida comencés a paralitzar-se , es veurien aquests mateixos ocells com a representacions, epifanies o missatgeres de la divinitat de la generació i regeneració de la vida, la gran deesa dispensadora de la humitat vital necessària. La deesa ocell es manifesta en les figuretes trobades amb les següents característiques: la màscara o rostre amb bec d'au, pits, braços en forma d'ales i incisions o gravacions de significat aquàtic o púbic (en concret les marques en forma de ve [V] ens remeten al triangle pubià; per altra banda aquest signe repetit, els anomenats “txeurons” [VV o VVV], s'ha vinculat amb les aus aquàtiques, per semblar aus volant per l'aire, i també les ones de les aigües).

diumenge, 16 de gener del 2011

Les migracions al Creixent Fèrtil. El mite d'Abraham.


Abraham potser fos un home o, més probablement, pot ser la personificació d'una migració de milers de persones des de Mesopotàmia fins Canaan de la mateixa manera que Herakles (Hèrcules) no és un personatge històric, sinó la personificació de la invasió dels doris. Hi ha moltes coses que no estan gens clar (la qual cosa ens alegra molt als historiadors perquè així podem seguir donant-li voltes al cap que és el que més ens agrada). Aquesta migració personificada en Abraham procedia de Mesopotàmia i va ser cap a l'any 1850 aC quan va arribar a palestina establint-se allà. Cal destacar que Abraham i la seva gent són pastors nòmades, el nomadisme és un dels senyals característiques de la història d'Israel. I destaca també la repulsa que en el Gènesi es respira contra les ciutats (recordem l'episodi de Sodoma i Gomorra) que són vistes com l'encarnació del mal. Això és típic de les societats nòmades, de manera que en una zona geogràfica ja completament estructurada al voltant de ciutats-estat, és lògic que els pastors nòmades es trobaran a disgust i emigressin a terres on no hi hagués ni estats ni administració ... i per això, ni impostos, és clar. En el text apareixen referències a usos i costums mesopotàmiques antiquíssimes (Abraham es regeix pels desenvolupaments del codi d'Hammurabi en ús a l'Orient Mitjà en aquells temps), cosa que demostra que la tradició oral va mantenir aquesta història viva durant segles i segles. A més, hi ha diversos episodis que demostren que la nocio "legals" d'Abraham s'inspiren en els codis de dret hurrita i hitita. Abraham adora a Déu sota el nom EL SHADDAI, la traducció més adequada és "el Déu de l'estepa" (i no "el Déu de la muntanya").
El mite d’Abraham i al seva migració fins Canaan entre el 2.100 i 1.550 aC, coincideix amb el fet de les migracions dels AMORREUS. Uns semites nòmades que es van anar sedenytaritzant a una part de Canaan i s’expandiren pel seu sud així com al nord de Síria.

Originari de Mesopotàmia, recorrien el desert de Palmira i Mari, flanquejant l’Eúfrates per tal que el bestiar pasurés l’estepa mesopotàmica. Molt propers ètnicament als sumeris, es  barrejaven amb la seva població durant els processons migratoris . També tenien contacte amb nòmades beduins, considerats més grollers i toscs.

Abraham és el pare de la nació jueva, una nació nòmada que se sent rabiosament lliure i que lluita per la seva independència amb tota la seva ànima, encara que per això hagin d'abandonar les seves llars per viatjar a terres desconegudes. Aquesta idea serà l'eix central del pensament jueu i tindrà enormes conseqüències en el desenvolupament de la seva història.