UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

diumenge, 7 de febrer del 2010

Bronze. Estancament tecnològic


Els vaixells de vela apariexen per primer cop representats abans de l'any 3000 aC en monuments egipcis, tot i que es tracten de naus estrangeres. El poder del vent i la vigorositat dels bous ja estaven sota el servei de l'home.
Tots els invents fonamentals van ser fets abans del 3000 aC., abans que existissin riques civilitzacions urbanes i estats, amb excedents acumulats de riquesa real enlloc. Podia suposar-se que a la revolució urbana li seguiria un impressionant desenvolupament de descobriments químics i d'invencions mecàniques. Res d'això va passar. Durant els divuit segles de l'Edat del Bronze es van millorar considerablement les aplicacions dels descobriments anteriors, es van trobar noves substàncies i nous processos en relació amb la manufactura dels adornaments i articles de luxe (el vidre, buidat i moldejat, però no bufat, va ser el més important), però no van aparèixer tècniques i materials nous que satisfessin les necessitats de les masses.
L'estancament industrial va concloure tan bon punt com les eines de metall van abaratir-se i difondre, durant l'Edat del Ferro. Els minerals de ferro es troben per tot arreu. A similitud del mineral de coure, poden ser reduïts mitjançant carbó de llenya. Però el ferro no es fonia, sinó que es produïa una massa esponjosa de ferro, carbó de llenya i escòria que podia reduir-se a un liongot compacte mitjançant d'un colpejament continuat i escalfament sobtat. Es coneixia el secret de la forja del ferro, sembla ser que va ser descobert i curosament guardat per una tribud'Armènia on existeixen rics minerals. Encavat, a partir de l'any 1100 aC comencen a fabricar-se en quantitat armes i eines de ferro. S'havia divulgat el secret i difós de manera general. Com a conseqüència d'això el metall es va abaratir i va poder ser accessible a tothom per primer cop. Per això l'Edat del Ferro va iniciar una revolució industrial, tot i que les armes de ferro eren, en un començament, inferiors a les molt costoses de bronze.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada