El coure i el bronze per ells mateixos no van ampliar el control humà damunt la natura. Si més no en res que s'assemblés al que podria deduir-se de les possibilitats revolucionàries que els nous materials tenien. Grans obres de l'Edat del Bronze, com ara la irrigació i el drenatge de les valls dels rius al·luvials, d'una banda, i la construcció de les piràmides d'Egipte i dels temples de Mesopotàmia, de l'altra, foren executades amb utillatge neolític. La revolució econòmica que aquestes obres simbolitzen fou accelerada per la necessitat imperiosa d'importar metall per a armament, ja que la societat calia que fos preservada. No hi ha cap mena de dubte que la seva forma va veure's condicionada i els seus resultats consolidats pel poder que va conferir-se als temples, reis, cabdills gràcies al monopoli d'aquest armament tan costós. Però aquesta situació també va fer impossible la utilització del nou material per a desenvolupaments de caràcter més general.
D'altra banda les eines metàl·liques més delicades augmentaren el domini del fuster sobre la fusta. El fuster de l'Edat del Bronze podia realitzar unions en espiga i mortalla, i per tant construir habitatges millors. És discutible que l'arada, nomalment construïda pel cap baix amb dues peces de fusta fermament ajuntades, poguera haver-se produït mai sense eines de metall (la seva distribució coincideix amb la de productes de la metal·lúrgia de l'Edat del Bronze). La invenció, no menys determinant, de la roda, es relaciona amb l'utillatge del bronze.
Aplicada sobre vehicles, revolucionà el transport, i en aquesta mesura contribuí a l'ascens de la civilització urbana. Juntament amb l'arada, el carro és la primera indicació inequívoca de la utilització humana de la potència locomotora no humana. Una segona aplicació de la roda, el torn, feia que un artesà especialitzat pogués produir en pocs minuts una gerra d'argila, que hagués costat dies a una dona que ho feia a mà. Aquesta utilització va fer aparèixer la primera indústria especialitzada i mecanitzada, la primera en la història de la humanitat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada