UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

dissabte, 15 d’abril del 2023

Les Fordicidia


Les fordicidia  son unes festivitats en què es demanava la fertilitat dels camps a la deessa Tellus, la Terra, ia Ceres, deessa de l'agricultura i el gra.

A les fordicidia se sacrificaven trenta vaques prenyades, una per cada cúria, al Palatino. Aleshores s'extreia el fetus i es cremava en una foguera.

La Verge Vestal de més edat era l'encarregada de cremar els fetus a la foguera sagrada dedicada a la deessa Tellus, la Terra.

La cendra que quedava darrere de la foguera, es deia suffimen i s'utilitzava per purificar el poble de Roma durant la festa de parília, la festa de la fundació de Roma -21 d'abril-.

El suffimen es componia de cendres del fetus de les fordicidia, sang de la festa del Cavall d'Octubre i tiges de faves calcinades.

El rei Numa va rebre en somnis una petició dels déus: havia de sacrificar dues vaques matant només una res. La solució va ser sacrificar una vaca prenyada.

La llegenda de fordicidia explica que el rei Numa Pompili va demanar als déus que acabés una època d'infertilitat dels camps. La seva ofrena va fer efecte. Des de llavors els romans van continuar amb la tradició any rere any.

dimarts, 11 d’abril del 2023

SOCIOECONOMIA SOCIETAT HEBREA

     

Judea i Galilea de l’època romana pertanyen a la tipologia de societats agràries preindustrials. La majoria de la població – al voltant del noranta per cent –  pertanyia a la classe dels productors, caracteritzats per una economia de subsistència, mentre que tan sols una petita minoria formava part de les elits privilegiades urbanes. L’explotació estructural d’aquesta tipologia de societats estratificades podrà agreujar-se – cosa que sovint passava – segons les crisis produïdes per desastres naturals (sequera, epidèmies, terratrèmols) o socials (guerres, invasions) , cosa que causava una constant precarietat en l’existència dels productors primaris. Aquesta situació en què una majoria depenia de mínims recursos es caracteritzava per una elevada tassa de mortalitat infantil, baixa esperança de vida i la dependència dels favors de les elits, en un sistema de patronatge o clientelisme.

   Un aspecte clau del sistema econòmic era el control, per part de les elits urbanes, dels recursos i les decisions sobre la producció, tant de l’agricultura, la pesca i la petita indústria com dels mercats urbans. Els petits propietaris autònoms, la concentració de les terres més fèrtils en grans latifundis  a mans de l’aristocràcia era un procés completat en època hel·lenística. Això va tenir efectes importants, ja que molts treballadors, incapaços de sostenir les seves famílies per manca de terres o per posseir parcel·les massa petites  o poc productives, es convertiren en jornalers al servei dels latifundistes, dedicats de manera especial al conreu de la vinya i l’olivera. L’exigència fluctuant en la mà d’obra d’aquests conreus, la situació de molts hauria estat caracteritzada sovint per la precarietat i la incertesa.

    Una situació en la que moltes persones haurien necessitat préstecs per sobreviure i l’aristocràcia podia invertir en concedir-los significa que l’endeutament va ser una característica permanent  de l’estructura econòmica amb problemes per impagament de deutes. Es permetia que els acreedors cobressin un deute, amb el suport dels tribunals, fins i tot un cop feta la cancel·lació universal de deutes al final de cada cicle de set anys (any sabàtic); una innovació d’aquesta mena que contradeia els preceptes bíblics sembla haver respost als interessos dels estrats més poderosos de la societat palestina. Les dificultats econòmiques haurien propiciat una progressiva desintegració de les comunitats camperoles.