UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

dimecres, 30 de maig del 2018

LES COLÒNIES GREGUES.


           Entre els segles VIII i VI aC, una gran crisi econòmica, social i demogràfica va fer que milers de joves grecs deixessin la seva terra per a fundar noves ciutats llunys de casa seva. Moltes d’elles van acabar superant en importància la metròpolis.

                Era la lluita per un espai vital que la Metròpolis no posseïa. Un dels factors que va posar en marxa el fenomen colonitzador va ser l’stenokhoria o escassedat de terres per conreu, provocada per la superpoblació i l’existència d’una classe aristocràtica que guardava per a ella la major i millor part de les terres en detriment dels que havien de conformar-se amb lots de terrenys de pitjor qualitat.

                Afegint també desastres naturals  com males collites, sequeres, ens trobem que l’opció d’aventurar-se a la mar plena de perills era més esperançadora que resignar-se a una vida de pobresa que els avoqués a una situació de dependència o fins i tot d’esclavatge.

                Amb aquest horitzó vital, només calia que un aristòcrata renegat es posés al capdavant d’un grup de joves descontents i potencialment agressius perquè l’equilibri de la ciutat es veiés convulsionat; per això la pròpia polis era qui, en favor d’una convivència pacífica, prenia la iniciativa  de posar a disposició d’aquets elements desestabilitzadors uns mitjans amb els que llaurar-se una nova vida lluny de la comunitat. Aquestes fundacions són respostes a crisi internes, arrel d’un conflicte sorgit entre faccions d’una mateixa ciutat.

                La radiografia social dels apoikoi  o colonitzadors tindria com a resultat una barreja d’aristòcrates que s’havien quedat sense quota de poder, camperols a la recerca de terres conreables i joves solters sense horitzó vital que, empesos pel dictamen dels governants, eren enviats de forma voluntària o forçosa a fundar una colònia lluny de les seves fronteres. en l’interval d’una generació, una polis podia organitzar fins a cinc expedicions , que mai s’emprenien sense consultar a l’Oracle d’Apol·lo a Delfos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada