UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

divendres, 18 de maig del 2018

Terratinents, colons, esclaus.


El tipus de gran terratinent romà no és el granger que dirigeix l’explotació. Ans el contrari, és l’home que viu a la ciutat, practica la política i vol, abans que res, percebre rendes en diners. La gestió dels seus béns està a mans de serfs inspectors (villici).

La producció de gra no produïa rendes en el mercat. Roma està tancada a l’entrada de blat: l’aprovisionament era públic, directament de l’Estat; també perquè el preu no soporta el transport des de l’interior, que encariria extraordinàriament el producte. El treball amb esclaus no és el més propi per als cereals, sobretot amb el sistema romà de conreus alternats amb una exigència laboriosa que requereix una atenció pròxima i l’interès del propi camperol. Això es tradueix en què les terres productores s’arrendessin als colons: llauradors de parcel·les que quedaven com a supervivents dels camperols lliures, que havien sigut expulsats pels grans propietaris. Però el colon no és un arrendatari lliure, independent, com un empresari rural: el senyor posa els instruments, el villicus intervé l’explotació. Se l’imposen unes càrregues de treball, principalment les prestacions corporals en temps de collita. La concessió de camps als colons equival a una forma d’administració pel senyor que es val de pacel·listes.

La producció per a la venda per “gestió pròpia” comprèn el producte de preu alt: oli, vi, hortalisses, ramaderia, aus de corral, conreus especials ... Aquests conreus feren retrocedir el sembrar grans a les terres menys fèrtils que ocupaven els colons. L’explotació de la hisenda es fa pel sistema de “plantacions” i els treballadors són esclaus. Els esclaus s’allotgen en construccions properes als estables pel bestiar. Contenen dormitori, infermeria, prevenció, taller pels obrers. Ve a ser com una caserna. El treball està disciplinat tipus militar: les seccions, sota comanament d’un caporal, formen a primera hora, i sota la inspecció de capataços (monitores) van a la feina. La producció és per al mercat mitjançant el treball servil, amb la persuasió del fuet. L’esclau no té propietats, tampoc família. Només el villicus conviu en habitació a part amb una parella (contubernium) en matrimoni esclau. És obligatori perquè ella (villica) actua com a suboficial de càmera (una mena de furrieleria). Disposa d’una propietat servil, una propietat en caps de bestiar que pasturen pels camps del senyor. La gran massa d’esclaus no disposa d’aquest peculi ni d’una relació sexual monogàmica. El comerç sexual és una mena de prostitució intervinguda, amb premi per les esclaves per a la cria dels seus fills.

La caserna d’esclaus no pot propiciar la reproducció per si mateixa, ha de complementar-se amb la compra constant de nous individuus, que es feia habitualment a preus molt baixos. L’explotació agrícola depèn de la compra regular d’homes al mercat d’esclaus. En el moment en què falla l’abastiment s’arriba al punt crític en l’evolució de la cultura antiga. I això succeeix en el moment en què s’acaba la tendència expansiva de l’Imperi Romà, hi ha la pacificació interior i exterior; passa perquè es va contraure i reduir l’aprovisionament regular del mercat d’esclaus amb material humà, suposant una aguda crisi de mà d’obra. A les casernes d’esclaus calia un continuat aprovisionament de mà d’homes, ja que per si mateixos no podien sostenir-se. Al decaure l’aprovisionament també va decaure la producció.

De tota manera la reducció de material humà va portar a la millora de la tècnica mitjançant l’educació dels treballadors escollits. Però es va arribar a l’esgotament del cicle i les grans plantacions van haver de reduir el nombre d’esclaus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada