UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

dimecres, 29 de juliol del 2015

La Romanització a Catalunya

S’entén com a romanització el procés que va anar transformant la societat ibera en una comunitat llatina. L’any 200 abans de Crist, els habitants de Catalunya eren ibers; uns segles després eren romans, parlaven en llatí, vestien amb túniques, tenien les lleis de l’imperi, construïen les cases com els romans, etc...

Els romans no sols van conquerir militarment el país – la conquesta va ser ràpida, va començar l’any 218 a C i va concloure uns 30 anys després – sinó que també el va transformar internament, fins a fer-li desaparèixer l’antiga manera de viure.

Al segle I d C es deixen de fabricar peces de terrissa per comprar-les als marxants romans, les inscripcions en llegua ibera cada vegada són més rares i comença a desaparèixer la moneda. Després del segle II, ja ningú no parla ni escriu com abans, els poblats de dalt dels turons s’abandonen i tothom habita a la plana, prop de les ciutats i les vies que els romans han construït. La cultura ibera ha desaparegut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada