UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

dimecres, 28 de març del 2012

Meteòrits i metal·lúrgia.


El primitius treballaren el ferro meteòric molt temps abans d'aprendre a utilitzar les minerals ferrosos terrestres. Abans de descobrir la fusió, els pobles prehistòrics tractaven certs minerals com si fossin pedres; els consideraven materials en brut per a fabricar objectes lítics: treballaven el ferro metòric amb martells de sílex, moldejant objectes la forma dels quals reproduÑia fidelment la dels objectes lítics.
 
De tota manera la utilització dels meteòrits no va ser susceptible de promoure una “edat del ferra” pròpiament dita. Aquest metall era estrany, tan preuat com l'or, i s'usaba gairebé de forma exclussiva en els rituals. Va caldre el descobriment de la fusió dels minerals per inaugurar una etapa nova en la història de la humanitat: l'edat dels metalls. A diferència de la metal·lúrgia del coure o del bronze, la del ferro va fer-se ràpidament industrail. Un cop descobert i conegut el secret de fondre la magnetita o l'hematites, no va haver-hi dificultats per proveir-se de grans quantitats de metall, perquè els jaciments eren bastant rics i fàcils d'explotar. Però el tractament del fero terrestre no era com el del ferro metòric, també diferia de la fusió del bronze i del coure. Només després del descobriment dels forns, i sobretot del reajustament de la tècnica de l'enduriment del metall portant-lo al roig-blanc, quan el ferro va adquirir la posició predominant. El començament d'aquesta metal·lúrgia podem fixar-los cap el 1.200–1000 aC localitzant-ho a les muntanyes d'Armènia. Des d'allà el secret es va anar expandint per l'Orient proper a travñes de la Mediterrània i per l'Europa Central, si bé el ferro (de jaciments superficials o meteòric) ja era conegut en el III mil·leni aC a Mesopotàmia i probablement a Egipte. Fins molt més tard el treball del ferro va seguir fidelment els models i estils de l'Edat del Bronze (com l'edat del bronze també va perllongar la morfologia estilística de l'edatd e pedra). El ferro apareix, aleshores, en forma d'estatuetes, ornaments i amulets. Durant molt temps va conservar el caràcter sagrat.

Abans d'imposar-se, el ferro havia proporcionat creacions de caràcter espiritual. Com acostuma a passar, el símbol, la imatge, el ritual, anticipen i fan possible les aplicacions utilitàries del descobriment. L'edat del ferro, abans de canviar el rostre del món, va donar lloc a un nombre elevat de rituals, mites i símbols. Nomñes després de la industrialització del ferro podem parlar d'etapa metal·lúrgica de la humanitta. El descobriment i ulteriors progressos de la fusió del ferro va ser el que va fer aquest metall apte per a l'ús quotidià.

La metal·lúrgia del ferro es va beneficiar, com és habitual, dels descobriments tècnics de la del coure i la del bronze. Des d'èpoques neolítiuqes les poblacions utilitzaven el coure que podien trobar a la superfície de la terra de manera esporàdica, però li aplicaven el mateix tractament que a la pedra o a l'ós. Això significa que s'ignoraven les qualitats específiques del metall. Tan sols més endavant es va començar a treballar el coure escalfant-lo, i la ffusió pròpiament dita data només dels anys 4,000-3,500 aC. Però no s'ha de parlar encara d'una “edat del bronze” perquè la quantitat que es produia d'aquest metall era molt petita.

La tardana aparició del ferro, seguida del seu triomf industrial, va influir de manera notable en els rituals i símbols metal·lúrgics. Tot un seguit de tabús i utilitzacions màgiques del ferro deriven de la victòria i del fet d'haver suplantat el coure i el bronze, que representaven altres èpoques i altres mitologies. El ferrer és més que res un treballador del ferro, i la condició que té de nòmada – derivada dels desplaçaments continuats a la recerca del metall en brut i d'encàrrecs de treball – l'obliga a entrar en contacte amb diferents poblacions.

El ferrer és el principal agent de difusió de mitologies, de rituals i misteris metal·lúrgics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada