UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

divendres, 19 de juny del 2020

La desvirtut romana.

El final de la Segona Guerra Púnica, el 201 aC, havia alliberat Roma de l’únic adversari capaç de disputar-li l domini de la Maditerrània.  Els cinquanta anys següents foren els de l’expansió que la convertiren en la principal potència mundial: es va apoderar de l’Àsia Menor, de Macedònia i de Grècia. aquesta fase històriaca conclou l’any 146 aC, quan els exèrcits romans destrueixen Cartago (Tercera Guerra Púnica) i saquegen Corint.

                La brutalitat d’aquestes empreses militars fou interpretada com una decadència incipient dels antics valors, dels comportaments nobles i austers sobre els quals Roma havia assentat la seva història en els segles precedents. La insistència sobre la degeneració dels costums, sobre la corrupció provocada pel luxe i la riquesa, esdevindrà, d’ara endavant, gairebé un lloc comú en la moral de l’època. Certament, el creixement progressiu de Roma i el fet que passés de ser una petita ciutat-estat a la potència sobirana dels països mediterranis va comportar una modificació profunda de les estructures socioeconòmiques i culturals, que la historiografia moralística descriu en termes de pèrdua de les antigues uitutes.

                Assistim a una separació clara entre diversos components de la societat: d’una banda, la classe dirigent acumula quantitats de riquesa provinent del botí de les conquestes; fins i tot els petits comerciants veuen l’oportunitat d’enriquir-se amb l’obertura de nous mercats; de l’altra, l’antiga classe dels petits propietaris agricultors – que havien estat la base de l’exèrcit en el procés d’expansió romana per la península Itàlica – es va empobrint i es veu obligada a cedir els camps o abandonar-los per fer front als deutes. La propietat de les terres quedarà en mans d’uns pocs terratinents que les faran conrear als esclaus procedents de les diverses campanyes militars. Els antics propietaris rurals, obligats a malvendre les terres, passaran a engruixir la plebs urbana i constituiran, d’ara endavant, un factor d’instabilitat social i una massa clientelar important per a les ambicions dels poderosos. Neix la “qüetsió agrària”, que estarà present en l’escena política romana en els dos últims segles de la república.

Puigbert; Gemma
a: Els Germans. Terenci

dimecres, 17 de juny del 2020

LA ILÍADA. Cant XVI

   


    Mentre lluiten vora les naus, Pàtrocle va a la tenda d’Aquil·les. Entre plors, li explica que els més nobles estan ferits i li retreu que no els ajudi; sembla fill de la mar grisa o d’una roca escarpada, Aquil·les, de tan dur que és. Si ell no vol lluitar, Pàtrocle li demana que li deixi anar a ell, i que li cedeixi l’armadura, perquè així el confondran amb Aquil·les i els troians recularan. Amb auesta petició, Pàtrocle camina directe a la mort.

     Encara ple de ràbia, Aquil·les vol complir la seva promesa de no moure’s de la tenda fins que la batalla no arribi a les seves pròpies naus. Per això cedeix l’armadura a Pàtrocle i li dóna permís per entar a la batalla al capdevant dels mirmídons. L’exhorta a expulsar els troians de les naus, però li demana que després faci mitja volta, per no exposar-se massa.

     Pàtrocle pren les armes i Aquil·les fa una pregària a Zeus, demanant-li que el seu company faci fora els troians, però després torni a les naus. Zeus li concedeix un desig i li nega l’altre. Els troians, quan veuen Pàtrocle, pensant-se, per l’armadura, que és Aquil·les, reculen espantats i travessen la fossa en direcció a Troia. Pàtrocle els empaita amb les cavalls d’Aquil·les: ara comença la seva aristeia.

    La seva primera víctima és Sarpèdon, fill de Zeus i cap dels licis. El sobirà dels déus, que per un moment dubta si salvar-lo de la mort que li és destinada –capgirant, així, l’ordre còsmic- s’acaba resignant a veure’l morir. S’entaula un combat terrible per apoderar-se de les armes i el cos del guerrer abatut. Els mirmídons li roben les armes i se les emporten a les naus; Apol·lo, per ordre de Zeus, se n’endú el cadàver, el renta, i el retorna al seu país perquè l’enterrin amb tots els honors.

     En lloc de fer cas del consell d’Aquil·les , Pàtrocle va avançant encegat, encalçant els troians i els licis. Arriba a les portes mateix de Troia i mata d’un cop de roc a l’àuriga d’Hèctor; foll del goig de la sang, continua abatent enemics, fins que el déu Apol·lo, posant-se-li al darrere, li fa caure el casc i la cuirassa, i el jove guerrer Euforb el fereix a l’esquena; llavors Hèctor el travessa amb una llança.

     Hèctor encara té temps d’escarnir el moribund. Li diu que Aquil·les l’ha ben entabanat, enviant-lo a lluitar contra ell. Pàtrocle, agonitzant, li respon que no es gloriï gaire, que ni tan sols l’ha ferit primer, i aviat li tocarà morir a ell.

(Versió de Pau Sabaté)