UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

dimarts, 17 de juliol del 2012

Etruscs


El poble Etrusc és l'evolució dels pobles autòctons de la zona (la Toscana) i les influiències de migracions mediterrànies. Una sèrie de ciutats-estat, políticament independents i unides només per la mateixa religió. En els seus origens disposaven d'un règim monàrquic que acabaria donant pas a una oligarquia formada per príceps o caps de famílies de terratinents que se n'encarregaven d'explotar unes terres extraordinàriament fèrtils en blat, olivera i vinya, i igualment riques en tota mena de minerals (plata, coure, ferro, plom). El seu aprofitament els animà a iniciiar contactes comercials amb grecs, fenicis i cartaginesos.

Es llançaren a la mar amb unes barques que esdevingueren les més ràpides del moment, amb les quals de seguida adquiriren fama de pirates cruels i despietats. El temor que infundien impedí durant una llarga temporada la colonització dels sud d'Itàlia i Sicília pels grecs. Tanmateix els etruscs no practivaren la pirateria gaire més que els altres pobles de l'antiguitat. El més probable és que els grecs en veure amenaçada la seva hegemonia marítima, exageressin en els seus judicis.

El món etrisc otorgava una posició destacada a la dona : noestava sota la tutela del home i tenia dret a un nom compet , podia tenir esclaus i fer-se càrrec d'activitats productives. Però els homes continuaven en la cúspide i eren els únis titulars del poder polític i religiós. 
 
A partir del s VII aC els Etruscs establiren lligams amb un poble de pastors del centre d'Itàlia, els llatins. L'aportació etrusca fou determinant en la formació de la civilització romana. A través d'ells, Roma adoptà els avenços dls grecs, com la moneda, els números i l'alfabet. 
 
Un cop conquerida Etrúria, els seus habitants van aconseguir la ciutadania romana. La forta pressió demogràfica dels romans, però, acabaria per absorbir aquesta societat tirrena i la seva llengua. La desaparició dels seus vestigis intel·lectuals van fer que des de sempre se'ls habgi considerat un poble primitiu, inculte i rude, cosa que no es correspon amb la realitat. Simplement tnigué la desgràcia de ser arrassada per la seva avantatjada deixebla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada