UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

dimecres, 23 de maig del 2012

Mercaders, ferrers i cabdills.

Hi ha una xarxa comercial d'aliances entre cabdills des dels Càrpats fisn al sud d'Escandinàvia. Existeix una xarxa de comerç i d'intercanvi entre diferent societats des dels Càrpats fins el Bàltic. En aquest context és on es produeix el moviment dels cabdills i els artesans per aquesta xarxa.

L'establiment d'un seguit d'aliances matrimonials i comercials canalitzen el moviment de persones i bens. Alguns es quedaran al nord i es converteixen en prestigiosos cabdills o artesans extrangers, d'altres tornaven a casa seva amb fama. També del nord al sud passava i anaven a aprendre l'art de la metal•lúrgia i fusteria.

Els vaixells, les formes i la seva composició, del Bronze Nòrdic, s'inspiren clarament en les naus de la Mediterrània Oriental. Però la seva construcció suggereix alguna cosa més que una còpia. Calia un coneixement molt acurat de l'ofici i de les tècniques per a la seva complexa construcció. No podien ser tan sols imitacions. Darrera d'elles hi ha un contyacte personal directe: o bé cabdills nòrdics arribaren fins la Mediterrània Oriental i tornaren amb noves idees i nous coneixements o que argonautes mediterranis navegaren fins el B`sltic, o que artesans viatjaren cap el nord amb els sèquits dels cabdills que tornaren a casa.

La distribució de bens de prestigi per les zones, suggereixen la zona dels Càrpats com a lloc de trobada entre mercaders monoics / micènics i els seus homòlegs. Cabdills especialistes de les zones nòrdiques, dels Càrpats i de les estepes viatgen fins els palaus. Allà ensenyaran les seves tècniques en l’ensinistrament de cavalls, portaran amb ells àmbar, or i estany per intercanviar-los per noves armes i ornaments. Alguns dels mercaders provenien d’Escandinàvia. Els cabdills i artesans viatgers de l’Europa Central i Nòrdica entraren al món mediterrani basant-se en el principi de l’intercanvi i en el poder de les tècniques i productes estrangers. Les dues tradicions, per interés comercial, començaren a interactuar segons relacions personals directes.

Foren aquests primers cabdills viatgers qui a la tornada crearen nous oficis i nous rituals. Crearen el primer grup de sagues mitològiques sobre l’origen remot i poderós, i amb el temps ells mateixos es van transformar en herois locals, venerats en la tradició oral i en els rituals en els seus enterraments.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada