UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

dilluns, 5 d’abril del 2010

Aristocràcia romana


L’arribada dels grecs a Itàlia va tenir unes profundes repercussions sobre la vida social, econòmica i cultural de les comunitats nadives. L’helenització d’Etrúria va començar al segle VIII i va exercir una influència fonamental sobre els canvis estructurals que van produir-se durant el període orientalitzant, i en especial sobre la formació de l’ordenament aristocràtic. No hi ha la seguretat de si el contacte amb les colònies gregues fou la causa de l’estratificació social i de l’aparició de l’aristocràcia a Itàlia, o si tan sols accelerà un procés que hauria acabat per produir-se a la llarga. Del que no hi ha dubte és que la influència grega va ser molt important a l’hora de configurar la societat aristocràtica d’Itàlia i proporcionar-li un model cultural amb qui identificar-se.

Aquesta aristocràcia de la Grècia arcaica es caracteritzava per les seves manifestacions culturals i el modus de vida. La pertinença a la classe noble era qüestió de rang i d’honor i anava associada a un seguit de valors i activitats ben definits. Els aristòcrates grecs arribaven a la posició d’honra perquè l’heretaven o perquè ostentaven certa preeminença, especialment en la guerra. La simple riquesa era menys important que no pas els mitjans pels que s’arribava o en els que es gastava. L’etnia aristocràtica exigia una despesa notable i un estil de vida ostentós. L’honor i el prestigi es reafirmaven mitjançant el mutu reconeixement i una interacció constant. Entre els mecanismes d’afirmació ocupava un paper primordial el banquet, l’hospitalitat i l’intercanvi de regals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada