UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

diumenge, 2 d’octubre del 2016

ELS POBLES DE LA PENINSULA ITÀLICA. S VIII ane

Al sud els grecs havien fundat nombroses ciutats.
Tenien tanta importància que les anomenaven Magna Grècia. Mentrestant, al nord de la península, dominava un altre poble: l’etrusc. Els uns i els altres es dedicaven al comerç marítim. La resta de la població itàlica duia una vida més primitiva.

Al centre de la península hi ha una plana , el Laci. Allí vivien un grup de pastors que havien construït les seves cases als turons que hi ha al voltant del riu Tíber.  El segle VII ane, els etruscs havien conquerit tot el Laci i convertiren els llogarrets de pastors que hi havia en una sola ciutat que s’anomenà Roma. Ensenyaren a aquesta gent a conrear amb l’arada i a construir cases, i a utilitzar la moneda i el alfabet. Així va néixer la societat romana.


A finals del segle VI ane, aprofitant les dificultats en què es trobava l’imperi etrusc, els romans se sublevaren, aconseguiren independitzar-se i fundaren la República.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada