UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

diumenge, 10 de novembre del 2013

Guerra de les Gàl·lies. Llibre V. ESDEVENIMENTS DE L’ANY 54 aC

Abans d'anar com cada hivern a Itàlia, Cèsar ordena als seus legats que construeixin vaixells seguint un model que ell mateix dissenya. En tornar de la Gàl·lia Cisalpina, i després de sotmetre un poble de l'Il·líric, es reincorpora a l'exèrcit i es troba amb un estol d'unes sis-centes naus. Ordena que s'apleguin al port d'Ici, d'on la travessia a Britànnia és més curta, i ell marxa amb quantre legions a sotmetre els trèvers, que viuen a prop de la desembocadura del Rin i que es rendeixen sense lluitar.

En la travessia a Britànnia vol endur-se alguns gals dels quals no es fia, però un d'ells, l'edu Dúmnorix intenta escapar amb la seva cavalleria. Cèsar ordena perseguir-lo i matar-lo. Deixa Labiè al continent amb tres legions i dos mil genets i ell s'embarca cap a l'illa amb cinc legions i dos mil genets. Els britans s'espanten en veure una quantitat tan gran de naus. Quan Cèsar comença a encalçar l'enemic en terra ferma, li arriba la notícia que una tempesta ha estavellat les naus contra la costa i n'ha malmés moltes. El general dóna ordres de reparar totes les que es puguin i de construir-ne altres al continent.

Després d'una descripció de Britànnia, l'autor relata com els britans s'uneixen sota el comandament de Cassivel·laune, són derrotats i finalment es rendeixen. A l'hora de tornar al continent, Cèsar decideix fer-ho en dues tandes a causa de la minva de naus i de la gran quantita d'hostatges que du.

A continuació estatja les tropes en els quarters d'hivern i envia dos llegats veterans, Quint Tirubi Sabí i Luci Auruncoleu Cota, amb una legió al país dels eburons, que aleshores eren comandats per Ambíorix i Catuvolc. Aquests es revolten i intenten amb enganys que els romans abandonin el campament. Tot i la disparitat de parer entre els dos llegats, finalment acaben abandonant-lo, la qual cosa ocasiona una derrota sagnant dels romans, en la qual moren els dos legats.

Tot seguit els gals ataquen el campament de Quint Ciceró, que ignora el que ha succeït, intentant una altra vegada de fer-ne sortir els romans. Ciceró, però, resisteix i aconsegueix avisar Cèsar, el qual reuneix dues legions i marxa contra els gals, que són uns seixanta mil. Cèsar atreu l'enemic a una posició desfavorable i el venç. Quan arriba al campament de Ciceró, lloa i consola els soldats i el comandant que han lluitat fins l'extenuació i critica l'actuació del legat Tituri. La notícia de la derrota romana per part dels eburons provoca moviments entre els gals. Els trèvers, amb Induciòmar al capdavant, ataquen el campament de Labiè; aquest els venç i mata Induciòmar.