UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

dilluns, 25 d’abril del 2011

Monuments funeraris.

Les grans tombes, monuments funeraris d'embergadura, proven l'existència d'una jerarquia capaç de dominar una mà d'obra, de contractar artesans especialitzats en gravar la pedra i l'edificació de superestructures. Monuments que acostumen atener un cert aire de propaganda, a més del funerari, que aclama l'estirp del dirigent. Esplèndides tombes principesques que contribueixen a la mitificació o heroïtzació del personatge enterrat, que enaltia als descendents al trobar-se lligats per llaços de sang a un avant-passat que alhora està vinculat amb al divinitat, la qual cosa en darrera instància vindria a potenciar la funsió política.
Aquestes tombes de càmera són originàries en els assentaments fenicis i púnics costaners, tinein t en compte l'intens comerç que es duia a terme entre aquests i l'interior. Aquests assentaments van exercir una poderosa influència en aquest tema. Per la seva magnitud gransdiositat serien susceptibles d'impressionar als dirigents ibers, qui pel seu estatus tractarien directament amb les factories costaneres, i això els induí a imitar les sepultures. De tota manera aquest coneixmeent també podia haver estat tramés oralment o mitjançant dibuixos pels mercaders orientals que s'internaven a les seves terres. Però en tots els casos les vies de difusió cultural són les factories fenícies i púniques de la costa. La relació comercial fenícia i l'interior indígena va passar a convertir-se també en una relació econòmico-cultural, amb el conseqüent transvassament i assimilació per part de l'element autòcton i també en sentit invers, d'idees socials i rituals. Això podia trobar-se en l'adopció per part de les classes altes de la societat ibera de la sepultura de càmera, encara que probalement aquesta adopció tan sols implica la superestructura, la manifestació externa de riquesa d'una alta jerarquia dirigent, monopolitzadora dels recursos econòmics que fabrica per a la seva darrera morada i receptacle digne de la seva posició social, i en canvi es conservés en essència el ritual generalitzat des de generacions passades conforme als preceptes de la seva religió. Les tombes d'aquesta mena estan indicant una diversificació jeràrquica en la societat ibèrica molt marcada, una idea de jefatura, de lideratge que si hagués continuat desenvolupant-se podria haver desembocat en una estructura de confederació o estat.
Les factories controlen l'accés al mar de les vies que condueixen cap a l'interior i creuen els territoris on s'extenen les càmeres hipogees ibèriques, la qual cosa evidencia que aquestes vies de comunicació han actuat com a vies de difusió cultural.

dilluns, 11 d’abril del 2011

Els metalls al servei dels poderosos.

La majoria d’instruments i eines eren encara de fusta o pedra, com feia mil·lenis. No és que no es coneguessin els els metalls, perquè el coure es fonia des de feia molt temps i el seu aliatge amb l’estany permetia d’obtenir el bronze, metall extraordinàriament dur; també coneixine la plata i el plom: És per això que els estris ja podien ser molt millors i alleugerir la feixuga feina dels pagesos.

Però la realitat no va ser així; cap pagès no disposava d’instruments de metall i el bronze no va servir ni per produir més ni per fer les tasques menys dures, ja que els metalls en aquella època no estaven al servei dels pagesos. Del bronze i el coure se’n feien armes: espases, llances, punyals, sagetes ... De l’or i la plata en feien joies meravelloses: arracades, penjolls i anells.

Per què fou així? Com explicar que descobriments tant importants com el dels metalls no s’aprofitessin per millorar les condicions de vida de la gent? De fet, tant el coure com l’estany, i no cal dir l’or i la plata, eren metalls que s’obtenien a partir de minerals que no es trobaven a les valls dels rius. No n’hi havia ni al país del Nil ni a la Mesopotàmia. Per obtenir or , els habitants de les valls havien de recòrrer centenars de quilòmetres en totes direccions, fins i tot de mar enllà. Aconseguir metalls tan sols era possible després de costoses expedicions que els camperols no podien organitzar. La gent que conreava les terres no podia somniar amb aixades de bronze: calia organitzar expedicions a les zones d’on s’extreien els metalls.

Únicament els grans cabdills de les tribus d’aquests pobles podien mobilitzar la mà d’obra necessària, acumular el menjar suficient i emmagatzemar objectes manufacturats a fi de trametre expedicions a la recerca de metalls. I això es va anar fent així durant segles.

No ens ha d’extrañar que aquests cabdills que havien acumulat un poder extraordinari i que eren senyors de molts pagesos obtinguessin també grans quantitats de coure, plata i or. Amb tot això feien joies per ornamentar els seus caps i també armes amb les quals s’imposaven sobre els rivals més dèbils. Així, després de molts segles, alguns cabdills aconseguiren unir sota els seu poder àmplies regions d’aquestes valls fluvials.