UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA. Si et posessis entre dos miralls i volguessis comptar quantes vegades t'hi veus, no acabaries mai.

divendres, 13 de novembre del 2009

Inicis de Roma


Arran del Tíber, on serà el port fluvial de Roma, resulta un lloc privilegiat: un gual de pas fàcil per als ramats trasnhumans. Per tant ben aviat es convertí en un marc ideal per efectuar la compravenda del bestiar. Així el lloc s’identifica amb el Fòrum Boari (mercat dels bous). Aquest indret fou consagrat ja de ben antic a una divinitat itàlica que protegia els ramats i tutelava les transaccions de bestiar que tenien lloc en aquest indret.
Amb el pas del temps aquest indret es convertí en un empori comercial, obert a la concurrència de comerciants forans que podien prendre part en les transaccions, amb garantia i seguretat total, gràcies a la protecció de la divinitat indígena. Aquesat divinitat (que prengué força amb la presència de comerciants grecs en el decurs dels segles IX-VIII aC) fou assimilada posteriorment a Hèrcules segons els complexos mítics fusionats: Hèrcules i la institució de l’Ara Màxima.
El culte a Hèrcules a l’Ara Màxima era controlat i dut a terme per dues estructures suprafamiliars de caràcter clànic: els Poticis i els Pinaris, que foren les famílies il•lustres a les que, segons el mite, Hèrcules ensenyà el ritual per tal que els sacrificis els resultessin grats.
Roma apareix com un petit poblat dedicat a la ramaderia i l’agricultura. Situada en un territori de frontera i afavorida pel contacte amb poblacions veïnes. Aquest creixement resultarà insuficient per encabir-hi nous contingents de població, viguts de fóra, per això fa necessari eixamplar la superfície del nou centre, englobant els turons més propers al Palatí i forman així la Roma dels set puols. La ubiciació de Roma fou decisiva en el seu desenvolupament històric. En efecte, la seva situació prop de la desembocadura del Tíber li permeté de controlar les comunicacions entre el nord i el sud de la península itàlica , i també entre el litoral i les muntanyes del interior. Roma esdevingué, ben aviat, un punt d’encontre entre pobles i cultures diverses.
A causa de la seva situació geogràfica, Roma fou un punt clau de les comunicacions terrestres. A l’altura del l’illa Tiberina, el Tíber, que a l’antiguitat presentava un llit molt més estret i profund que l’actual, feia una ampla volta i calmava les seves aigües. D’aquesta manera, l’indret esdevingué un gual de fàcil travessada, especialment indicat per aqls ramats transhumans que recorrien normalment la península de nord a sud a la recerca de pastures.
Roma domina també, des d’època força antiga, el tràfic fluvial pel Tíber, la principal via de comunicació entre l’interior i la costa. Aqixí controlà tmabé el comerç de la sal - producte bàsic per a la conservació i la manipulació dels aliments – que, obtinguda a la desembocadura del Tíber, era objecte d’un intens tràfic comercial per l’interior de la Península. Ara bé, laposició retirada respecte a la línia de la costa i la presència d’aiguamolls i maresmes en el tram costaner protegien la ciutat de possibles atacs marítims. Les dades topogràfiques indiquen que l’indret on sorgeix Roma senbla haver afavorit la presència humana, des d’època força antiga. Presenta una diversitat orogràfica formada per una sèrie de turons escarpats, d’escàs relleu i cims planers, altiplans de vessants suaus i fondalades fàcilment inundables.
Roma apareix com un indret de boscos frondosos que ocupaven els cims dels turons, amb denses concentracions d’alzines, faigs, carrasques, xiprers, lotus i brucs, alternats amb extenses màquies de figueres, murtes, llorers, pruneres i cues de cavall. Les fondalades eren cobertes d’estanys i maresmes palustres, plenes de salzedes. Pollancredes, joncars i cvanissars. A més hi havia nombroses grutes i fonts.

diumenge, 1 de novembre del 2009

El Laci

El relleu del Laci i la Toscana està determinat per altiplans envoltats d’àmplies Valls fèrtils. Aquests altiplans solen convertir-se en camps de conreu i cledes pels ramats, situant-se els poblats als extrems. Els pobladors que compartien el mateix altiplà desenvolupaven estratègies d’aliança, però es diferenciaven per les necròpilis: cadascun tenia la seva , als peus del pendent. Per l’aixovar de les sepultures deduïm que es tractaven d’unes societats tancades i molt igualitàries. Probablement amb molt poc comerç i sense luxe. Aquests assentaments agropecuaris plantegen una nova manera de viure per la zona que posteriorment serà etrúria, vall mitja del Po i en alguns llocss més aïllats.

El Laci era farcit de petits assentaments que practicaven una economia pastoril de transhumància. Un d’aquests poblats estava situat al pujol del Capitoli tot i que posteriorment aquest poblat desaparegué. A la fi de l’Edat del Bronze (1000-900 aC) es consolida un conjunt de nuclis de població que ocuparen les millors terres del Laci. Aquests nuclis, formats per diverses cabanes ovals o circulars, acollien un nombre reduït d’agrupacions familiars i no presentaven estructures defensives. Es tracta d’una societat molt igualitària i basada en el parentesc, que practicava una economia agropecuària de subsistència, sense una clara especialització productiva.

Successivament (900 – 770 aC) s’observa un increment demogràfic general que fa augmentar les dimensions dels assentaments. Algunes comunitats més petites desapareixen en favor d’assentaments més grans, situats en turons dotatts d’estructrures defensives (fossats, terraplens). Hi ha canvis significatius en l’estructura econòmica i social: una privatització creixent dels mitjans de producció que posa les bases d’una incipient especialització productiva.

En el decurs del s. VIII aC (770-730/720) s’anaren consolidant en tot el Laci uns assentaments de població que es poden qualificar de protourbans. Les millores econòmiques lligades a l’especialització productiva i al progrés agrícola, provocaren un increment demogràfic i una sèrie de transfomacions urbanístiques, socials i polítiques. Augmentà la dimensió i la complexitat dels assentaments. Continuaren sent comunitats fonamentalment agrícolesi ramaderes em ñes quals es generalitzà l’ús del ferro i el bronze esdevingué un metall de prestigi. LA introducció del torn permeté fer ceràmica de més aulitat i resistència.

La consolidació de nuclis estables de pobació fou un procés lent i gradual que coincidí amb una accentuació de les diferències socials en el si d’aquestes comunitats.